טימפנומטריה (Tympanometry)–מטרת הבדיקה, אופן ביצועה ועוד

הרבה איברים ומערכות צריכים לפעול היטב כדי שאנו נהנה משמיעה תקינה. תקלות שונות באיברים הקשורים למערכת השמיעה גורמים לירידה ברגישות האוזן, בטיב האותות החשמליים המוזנים אל המוח דרך עצב השמיעה וביכולת של המוח לפענח את האותות. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כ-15%מתושבי ישראל סובלים מליקוי שמיעה מדרגת חומרה כזו או אחרת. בקרב בני הגיל השלישי מספר זה עולה עד לכדי 40% ואף יותר.

 


כאשר מתעורר חשד לפגיעה בשמיעה ניתן להיעזר בבדיקות שמיעה שונות כדי לקבוע אם אכן ישנה כזו ובהמשך גם לברר בדיוק מה הבעיה (אבחון) ולהחליט מה הדרך הטובה ביותר להתמודד עמה. בדיקת טימפנומטריה (היענות אקוסטית) מיועדת לבחון את תפקודם של עור התוף ומערך שלוש עצמות השמע הזעירות שבאוזן התיכונה (ארכוף, פטיש וסדן). לפניכם סקירה קצרה שבכוחה לספק מענה לשאלות כגון מי מופנים לעבור בדיקת טימפנומטריה? איך מבוצעת הבדיקה? מה ניתן להסיק מתוצאותיה? מה קורה הלאה אם התוצאות אינן תקינות? ועוד.

מטרת הבדיקה אופן ביצועה ועוד

בדיקת טימפנומטריה היא בדיקה המסייעת בהערכה של תפקוד תקין של האוזן התיכונה. האוזן התיכונה ממוקמת מאחורי עור התוף, המכונה גם הקרום התופי (Tympanic memebrane).
הבדיקה מבוצעת כדי לקבוע את מצבו ותנועתו של קרום התוף כפי שהוא מגיב לשינויים בלחץ. הבדיקה מסייעת לרופאים לזהות ולנטר בעיות שונות באוזן התיכונה. לאחר הבדיקה, הרופא מקבל את התוצאות בגרף הנקרא טימפנוגרמה.

 

עור התוף, המכונה גם הקרום התופי, הוא המפריד בין האוזן החיצונית לאוזן התיכונה. לעור התוף שלוש שכבות: שכבת אפיתל קשקשי שהיא ההמשך של העור באזור תעלת השמע, שכבה רירית המכונה אפיתל נשימתי (המתנפחת כאשר יש דלקת באוזן) ושכבה העשויה שתי וערב שתפקידה ליצור מתח בעור התוף ולהפוך אותו רגיש לשינויי לחץ זעירים (כתוצאה מתנודות של גלי קול באוויר). תפקידו של עור התוף הוא להגביר ולהעביר את גלי הקול המגיעים אליו מן האוויר אל עצמות השמע הזעירות השוכנות באוזן הפנימית, אשר בתורן מעבירות את הרעידות אל איבר השמע שם הן מתורגמות לאותות חשמליים הזורמים דרך עצב השמע אל הקורטקס באזור הטמפורלי במוח לצורך פענוח והבנה. טימפנומטריה תוצאות מעידות על איכות תפקדו של עור התוף, ניתן ללמוד מהן עד כמה טוב מעביר עור התוף את התנודות הזעירות מן האוויר אל עצמות השמע. אם יש ירידה בשמיעה ניתן לקבל לאחר בדיקת טימפנומטריה תוצאות שבכוחן לשפוך אור על הסיבה לבעיה. 

 

בדיקת טימפנומטריה מועילה באבחון של בעיות אוזניים שעלולות להוביל לאבדן שמיעה, בעיקר אצל ילדים. ניתן לקבל לאחר בדיקת טימפנומטריה תוצאות המעידות על קיום דלקת באוזן התיכונה, נוזלים באוזן התיכונה, קרום עור תוף מחורר, בעיות בצינורית האוסטכיאן (צינורית דקה המחברת את האוזן התיכונה עם חלל הפה והאף). ניתן לבצע בדיקת טימפנומטריה בכל כמה שבועות במשך כמה חודשים כדי לקבוע כמה נוזלים יש באוזן התיכונה לאורך זמן. מבוגרים עוברים לעיתים את הבדיקה גם כחלק מבדיקות שמיעה שגרתיות כדי לקבוע אם יש בעיות בתפקוד עוד התוף והאוזן התיכונה. 

 

לאחר בדיקת טימפנומטריה תוצאות מוצגות בצורת גרף המכונה טימפנוגרמה, זהו ייצוג גרפי של תפקוד עור התוף בתגובה לשינויים זעירים בלחץ האוויר בתוך תעלת האוזן. כאשר גלי הקול מניעים את עור התוף חלק מן הקול נספג ועובר לאוזן התיכונה (אל עצמות השמע שהן העצמות הקטנות ביותר בגוף). חלק אחר מן האנרגיה מוקרן חזרה, עם המידע המופיע על הטימפנוגרמה (אופן הצגת תוצאות בדיקת טימפנומטריה) רופא האוזניים יכול לנתח את תפקודי עור התוף, האוזן התיכונה ותעלת האוסטכיאן. 



מה בודקים?

כולנו יודעים שגלי קול המתפשטים באוויר ומוצאים דרכם אל אפרכסת האוזן שלנו מתועלים דרך האוזן החיצונית, מגיעים אל עור התוף וגורמים לו לרטוט. בתוך האוזן התיכונה (חלל זעיר, מלא אוויר, השוכן בין עור התוף ואיבר שיווי המשקל) ישנן שלוש עצמות זעירות שתפקידן להעביר את תנודות עור התוף אל המקום בו הן מיתרגמות לאותות חשמליים ומוזנים אל המוח באמצעות עצב השמע. בדיקת טימפנומטריה נועדה לבחון את תפקודו של עור התוף עצמו ולעמוד גם על טיב העברת תנודות אלה הלאה, באמצעות מנגנון שלוש עצמות השמע הזעירות, אל עצב השמיעה.

 

ראשית, מומחה האוזניים יבצע בדיקת אוזניים או אוטוסקופיה באמצעות אוטוסקופ. בדיקה זו עוזרת לבדוק אם מערכת השמיעה נקייה ולוודא שעור התוף אינו מחורר (אין קרע או חור בעור התוף). בנוסף, בדיקת האוטוסקופיה מסייעת לבדוק אם יש שעווה או חפצים זרים שחוסמים את תעלת האוזן החיצונית.
לאחר מכן, המומחה יניח טימפנומטר בתוך תעלת האוזן. המכשיר משנה את לחץ האוויר באוזן, מה שיוצר צליל טהור המאפשר לזהות את תגובת עור התוף לצלילים בלחצים שונים. המכשיר עשוי ליצור צלילים חזקים למדי כאשר הוא מתחיל לבצע מדידות אם כי אין מדובר בצלילים שבכוחם לגרום לאי נוחות. במהלך בדיקת טימפנומטריה, לא תוכל לזוז, לבלוע או לדבר, שכן פעולה זו עלולה לגרום לתוצאה לא מדויקת.
בדיקת טימפנומטריה נמשכת כשתי דקות לכל אחת משתי האוזניים ומתבצעת במרפאה (אצל רופא אף אוזן גרון) או במכון שמיעה. זהו הליך בטוח עבור אנשים בכל הגילאים, אך עשוי להיות לא נעים עבור תינוקות קטנים שהינם צעירים מכדי לשתף פעולה באופן מודע. בדיקת טימפנומטריה מבוצעת ללא הרדמה או אלחוש, הסיכונים הכרוכים בה נחשבים מינימליים (אין כל תופעות לוואי אפשריות) וניתן לשוב לשגרת היום מיד עם תום ביצוע הבדיקה. 

 

כאשר מתעורר צורך לבחון את טיב תפקוד מערכת השמיעה (למשל כאשר יש חשד לאובדן שמיעה בהיקף כזה או אחר) מבוצעת על פי רוב בדיקת שמיעה אשר בכוחה לאשש או לבטל את החשד לפגיעה בשמיעה. בדיקת טימפנומטריה עשויה לסייע להעריך אם יש פגיעה בשמיעה אצל ילדים שהם צעירים מדי מכדי לשתף פעולה ולעבור בדיקת שמיעה רגילה. בדיקת טימפנומטריה תבוצע אצל מבוגרים כחלק מסדרת בדיקות שמטרתן לרדת לשורש הבעיה, לבירור הסיבות לפגיעה בשמיעה. בדיקת הטימפנומטריה בכוחה לבחון את טיב פעולת עור התוף ועצמות השמע, תוצאות הבדיקה יראו אם עור התוף נע כיאות כאשר מגיעים אליו גלי קול ואם יש העברה תקינה של תנועת עור התוף אל עצמות השמע. אם מזוהות בבדיקת טימפנומטריה תוצאות המעידות על תנועה לא תקינה של עור התוף ייתכן ויסתבר שהגורם הוא נקב בעור התוף, דלקת או נוזלים באוזן התיכונה (נוזלים שהצטברו מאחורי עור התוף ומונעים ממנו לנוע בצורה תקינה). כאשר עור התוף תקין, תוצאות לא תקינות בבדיקת טימפנומטריה עשויות להעיד על בעיה בתנועתן של עצמות השמע, בעיה כזו עשויה לנבוע מנוזלים באוזן התיכונה, מצב העלול להיות תוצאה של ניקוז לקוי דרך צינורית האוסטכיאן. לאחר בירור הסיבות לירידה בשמיעה, בין היתר באמצעות בדיקת טימפנומטריה, ניתן לקבוע מה צריך לעשות כדי להתגבר על הבעיה.



מי מופנה לבדיקת טימפנומטריה?

יתכנו מגוון מצבים בהם כדאי לבצע בדיקת טימפנומטריה, כך למשל כאשר כבר זוהתה בעיה בשמיעה (בדיקות במכון שמיעה מצביעות על כך) ורוצים לדעת אם המקור לה הוא בתפקוד לא תקין של עור התוף ו/או עצמות השמע. אצל תינוקות, שאינם יכולים לעבור בדיקת שמיעה רגילה הדורשת הבנה ושיתוף פעולה, בכוחן של בדיקות טימפנומטריה לסייע לברר אם יש בעיה בשמיעה או לא.



איך מבוצעת הבדיקה?

העיקרון מאחורי בדיקת טימפנומטריה הוא חשיפת עור התוף ללחצי אוויר עדינים ומשתנים תוך מדידה ורישום התנודות הנוצרות בעור התוף עצמו ובעצמות השמע כתוצאה מהפעלת לחצים אלה. הבדיקה מבוצעת באמצעות מכשיר המכונה "טימפנומטר", היא מבוצעת ללא הרדמה כלל (אפילו לא אלחוש מקומי), אינה כואבת ונחשבת בטוחה מאוד (הסיכוי לסיבוכים או נזק כתוצאה מן הבדיקה שואף לאפס).


כל אוזן נבדק לחוד, דרך האפרכסת ובמורד האוזן החיצונית מחדירים צינורית דקה האוטמת מעבר אוויר ומאפשרת יצירת שינויי לחץ עדינים ומבוקרים על עור התוף. תנודותיו של עור התוף נמדדות ונרשמות (על גבי טימפנוגרף, כיום ממוחשב כמובן), בנוסף נבחנות תנועות עצמות השמע הזעירות שבתוך חלל האוזן התיכונה. כך ניתן לקבוע עד כמה תנודות בעור התוף אכן מועברות באופן תקין אל עצב השמע.

 

בדיקת טימפנומטריה תוצאות כוללות טימפנוגרמה שהינה ייצוג גרפי של האופן שבו עור התוף נע בתגובה ללחץ האוויר בתעלת האוזן.
כאשר עור התוף מופעל על ידי גל קול, חלק מהקול נספג ונשלח דרך האוזן התיכונה, בעוד החלק השני של גל הקול מוחזר. המידע שנגזר מבדיקת טימפנומטריה מספק מידע נוסף לגבי תפקוד האוזן התיכונה, במיוחד תפקוד צינורית האוסטכיאן (דרכה מבוצעת השוואת לחצים בין האוזן התיכונה אל הלחץ השורר בחוץ). 

 

אם הטימפנוגרמה נמצאת בגבולות הנורמליים, הקו יוצר צורת "הר" סביב 0 daPA (daPa הוא ראשי תיבות של decapascals, יחידה של לחץ אוויר), כאשר עור התוף נע בתגובה לגירוי. אם הטימפנוגרמה לא תקינה, היא עשויה להגיע לשיא לפני או אחרי סימן ה-0 daPa, או שקו שטוח יופיע אם עור התוף לא זז (עקב ניקוב) או לא יכול לזוז (עקב נוזלים או סיבה אחרת). 


מה ניתן להסיק מתוצאות הבדיקה?

תוצאות תקינות בבדיקת טימפנומטריה מעידות על כך שעור התוף מגיב היטב לגלי קול המגיעים אליו ושעוצמות השמע מעבירות באופן תקין את התנודות בעור התוף אל עצב השמע. במקרים בהם הבדיקה מראה שעור התוף אינו מגיב באופן המצופה ללחצי האוויר העדינים המופעלים עליו הדבר יכול להעיד על בעיה כגון נקב בעור התוף, נוזלים באוזן התיכונה, בעיה באוורור האוזן התיכונה ועוד. ייתכן מצב בו בבדיקת טימפנומטריה יסתבר שעור התוף עצמו מתוח, חופשי ונע היטב בתגובה ללחצי האוויר המופעלים עליו אולם עוצמות השמע אינן מגיבות כמצופה ואינן מעבירות כהלכה את תנודות עור התוף אל עצב השמע ולכן נצטרך לשקול להעזר במכשירי שמיעה.

 

בדיקת טימפנומטריה משמשת בדרך כלל כדי לזהות או לשלול מספר דברים וביניהם נוכחות של נוזל באוזן התיכונה, דלקת באוזן התיכונה, חור בעור התוף (נקב או קרע בעור התוף), או תפקוד לקוי של צינורית האוסטכיאן. בדיקה זו חשובה במיוחד לילדים שיש לגביהם חשד לבעיות באוזן התיכונה, אך היא גם ניתנת לפעמים למבוגרים כחלק מבדיקת שמיעה שגרתית כדי לקבוע אם יש בעיות באוזן התיכונה התורמות לאובדן שמיעה בהיקף כזה או אחר.


מבוגרים וילדים המבקשים אישור רפואי למכשירי שמיעה יעברו על פי רוב בדיקת טימפנומטריה.
נוזל מאחורי עור התוף הוא הגורם השכיח ביותר לטימפנוגרמה לא תקינה (טימפנומטריה תוצאות) מכיוון שהוא מונע מעור התוף לנוע ולהעביר קול כהלכה. מצב זה הוא כמעט תמיד זמני וניתן לטיפול רפואי. אם יש לך נוזל באוזן, כנראה שלא יהיה צורך במכשיר שמיעה כדי לתקן את אובדן השמיעה שלך, עליך להתייעץ עם הרופא שלך או עם איש מקצוע בתחום בריאות השמיעה הקרוב אליך כדי לקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר.